Let’s Talk People met Lotte van Duuren | People Manager Bancair

People Manager Lotte van Duuren over haar rol als coachIn Let’s Talk People duiken we de diepte in met een van onze superhelden: de People Manager. Deze is bijna niet weg te denken als coach en sparringpartner van elke consultant bij Talent&Pro. Maar wat doet zo’n People Manager nou eigenlijk? Hoe helpt een People Manager jou als starter óf ervaren professional in je carrière? En hoe ziet een supernormale, stampvolle werkdag er eigenlijk uit in hun agenda? Deze keer spreken we met Lotte van Duuren (34), People Manager binnen de unit Bancair.

  • Als starter is het lastig om een richting te kiezen. Hoe zie jij je rol als People Manager daarin?

Ik geloof heel erg in zelfregie, en dus in persoonlijk leiderschap. Voor een startende consultant bij Talent&Pro ben ik er als de support in hun eigen zelfontwikkeling. Dat kan ik niet voor ze doen: ik geloof dat je echt zelf de verantwoordelijkheid en regie kan én moet pakken. Mijn rol daarin? Soms is het spiegelen van wat ik zie. Of vragen stellen: waar word je nou eigenlijk blij van? Waar haal jij energie uit? En wat zijn jouw kwaliteiten? Soms is het coachen. Ik moedig ze dan bijvoorbeeld aan om feedback te vragen en zo een beter beeld van hun identiteit op opdracht te krijgen. En vaak is het ook een verbindende functie: ga eens een kopje koffie doen met die accountmanager. Als de wil er is, dan komen we er vanzelf uit.

  • Mooi hoe je daarin juist de eigen kracht van de consultant inzet. Wat is een bijzonder moment dat jou als People Manager is bijgebleven?

Soms heb je een gesprek waarbij er een inzicht ontstaat in het eigen gedrag, dat gebeurt soms ook pas later. Ik had een consultant die heel erg tegen het thema overwerken aanliep bij zijn opdrachtgever. Van binnen worstelde hij ermee. Natuurlijk wilde hij zijn best doen, maar hij wilde ook zijn werk leuk blijven vinden. Mijn tip was: ga dat gesprek gewoon aan met je opdrachtgever. Toen hij dat uiteindelijk deed, luchtte het zó op om gewoon te zeggen wat hij dacht en hoe hij zich erbij voelde. Dat was echt een ontlading.

  • Het ging dus om meer dan alleen overwerken, hoor ik?

Ja, absoluut. Hij liep tegen zichzelf aan, maar toen hij eenmaal opener durfde te zijn viel dat kwartje: door eerlijk en direct te zijn over wat je kunt en wilt, kom je veel verder. En inderdaad: hij zet nu hele mooie stappen en is inmiddels senior op zijn afdeling!

”Het gaat echt om jouw ontwikkeling”

  • Zo te horen help jij mensen dus echt zichzelf te ontplooien. Wat is jouw aanpak daarin?

Gesprekken blijven voeren is het allerbelangrijkste. Wat heb jij nodig om in beweging te komen? Welke hulpbronnen kunnen jou vooruitbrengen? Een perspectief dat ik er vaak bij betrek, is de lange termijn: wat levert het je uiteindelijk op? Als je iets anders wil dan wat je nu hebt, dan zul je ook andere stappen moeten gaan zetten. Best een cliché, maar echt waar.

  • En wat als ik als starter nou gewoon lekker zit waar ik zit? Is dat ook oké?

Natuurlijk! Uiteindelijk gaat het echt om joúw ontwikkeling. Wil ik je helpen om te blijven groeien? Absoluut. Maar dat kan op verschillende manieren. En uiteindelijk is elke situatie anders. Soms kun je veel leren van waar je nu zit, soms kun je veel leren van een nieuwe uitdaging. Dat probeer ik dan per persoon goed in te schatten.

  • “People Manager” bij Talent&Pro heeft een andere betekenis dan de gebruikelijke manier waarop de functietitel tegenwoordig wordt gebruikt. Wat maakt een People Manager een People Manager bij Talent&Pro?

Ik sta echt voor de ontwikkeling. De werkprestaties op werk, daar ben ik niet zo mee bezig. Waar ik voor ben is hoe jij dagelijks bezig bent. De zaken waar je tegenaan loopt. Dat je altijd even kan sparren, met iemand kan praten als dingen niet lekker lopen, of juist wel. Dat vind ik persoonlijk iets heel moois als je net begint met werken. Het gaat niet over de inhoud van je werk, maar over hoe het echt met je gaat.

  • Ik spreek jou op een vrijdagochtend. Hoe ziet de planning van een doodgewone vrijdag eruit voor jou?

Nou, in de ochtend heb ik drie overleggen met consultants staan, en daarna ook nog eentje met een collega en Account Manager. Dan in de middag woon ik het unitoverleg bij, waar we de wekelijkse gang van zaken bespreken. Aan het het eind van de dag zit ik bij een Pro-presentatie van een Talent die naar Pro’er overgaat!

  • Een trots moment voor jou als People Manager, beetje zoals een eindejaarsmusical?

Ja, dan zit ik daar echt te cheeren: superleuk, je mag die stap gaan maken. Laat maar zien wat je allemaal geleerd hebt en waar je naartoe wilt.

”Geniet van de reis.”

  • Tof. Om af te sluiten: wat is een gouden tip die jij mee wilt geven aan een startende T&P’er?

Geniet van de reis. Je bent onderweg en hoeft niet over twee jaar al ergens manager te zijn. Geniet van wat er op je pad komt, kijk er met een lach op terug. Ook op de pittige leermomenten. Dat zijn de ingrediënten van een mooie ontwikkeling.

Wat doet een People Manager met Lotte van Duuren

Ontdek hoe het is om te werken met een People Manager

Solliciteer op het traineeship Bancair en wie weet drink jij binnenkort een kop koffie met Lotte.