Een kijkje achter de schermen bij een Personal Performance training…

Al ben je pas kortgeleden afgestudeerd, uitgeleerd ben je nooit. Je verder ontwikkelen als professional én als mens is bij Talent&Pro daarom geen vrijblijvende keuze, maar vormt een onlosmakelijk onderdeel van je werk. Er wordt actief geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling met trainingen, opleidingen en coaching. Dit wordt het ontwikkeltraject genoemd. Op een zomerse dinsdagavond schuiven we aan bij de inhouse training ‘Personal Perfomance 2’ onder leiding van docent en trainingsacteur Peer Bink. Een verslag vanuit de schoolbanken…

De groep van zeven jonge medewerkers zit startklaar wanneer Peer Bink en co-trainer Paula van Hoff binnenkomen. De cursisten weten wat er deze vervolgtraining van ze wordt verwacht. Gisteren de theorie, vandaag is het tijd voor de praktijktraining. Via rollenspellen en personal coaching geven Peer en Paula inzicht in de wijze waarop je verbaal en non-verbaal overkomt op klanten en collega’s. En vooral: wat je er zelf aan kunt doen om persoonlijke communicatiedoelen te realiseren.

“Laten we ‘m Frank noemen…”

Wie durft als eerste? Björn wil wel. Hij bijt het spits af en neemt plaats in de stoel tegenover Peer. Voordat het rollenspel van start gaat, legt Björn aan iedereen uit wat zijn leerdoel is. “Ik heb altijd de neiging om meteen te antwoorden… ook op vragen waar ik eigenlijk veel langer over zou moeten nadenken. Deze gehaastheid zit me vaak in de weg. Ik wil leren met meer rust te communiceren.” Nu het doel is vastgesteld, moet er nog een juiste setting voor het rollenspel worden gecreëerd. Peer stelt voor er een sollicitatiegesprek van te maken. “Dan ben ik de HRM-manager en mag jij me zeggen hoe ik heet en bij welk bedrijf je solliciteert” Na enig aarzelen: “Eh… doe maar de ABN, en laten we je Frank noemen.” Vanaf dat moment is Peer Frank. Hij kruipt van het ene op het andere moment in de rol van bankmanager en leidt Björn zonder omhaal naar een situatie waarbinnen hij al z’n communicatieve kwaliteiten leert aanspreken. Het gesprek duurt nauwelijks 10 minuten. Dat is voldoende om een lange lijst ‘tops’ en ‘tips’ te verzamelen. ‘Tops’ zijn alle vaardigheden die Björn goed in de praktijk brengt. De ‘tips’ zijn verbeterpunten en adviezen. De T&T’s zijn tijdens het rollenspel opgeschreven door de zes medecursisten. Hun observaties zijn haarscherp. Tot in de allerkleinste details wordt het gesprek geanalyseerd.

“Voorlopig ben ik nog niet van plan zwanger te worden”

Na Björn is het de beurt aan Esther, een vlotte meid die ervaart dat haar spontane, gezellige houding niet in alle gevallen een voordeel is. “Kun je ons vertellen waar je tegenaan loopt?”, vraagt Peer haar. Esther legt uit dat ze al vaak een ‘meer-dan-gezellig sollicitatiegesprek’ heeft gevoerd, om pas na afloop te ontdekken dat noch haar competenties, noch haar opleidingen, noch de inhoud van de functie ter sprake is gekomen. Ze wil leren zelf een andere draai aan een gesprek te geven, voor als het te gezellig dreigt te worden. Voor de tweede keer deze avond kruipt Peer in de rol van personeelsmanager. En tot (stille) hilariteit van de groep, slaagt hij er direct in een gezellig ‘koetjes en kalfjes’ onderwerp aan te snijden. Zo overtuigend zelfs, dat Esther haar leerdoel volledig vergeet en lange tijd vrolijk met hem mee babbelt. Net voordat Esther de bodem van haar eigen valkuil bereikt, draait ze bij en lukt het haar het gesprek inhoud te geven. Peer spreekt al zijn acteerskills aan in een poging Esther te verleiden nog wat zijwegen in te slaan, maar ze houdt dapper stand. Wanneer Esther als laatste, overtuigende verkoopargument op tafel gooit dat ze ‘voorlopig nog niet van plan is zwanger te worden’ en dat het bedrijf dus echt op haar loyaliteit en beschikbaarheid kan bouwen, levert dat haar naast een dozijn tops ook een spontaan applaus van de groep op.

“Ik durf zelf het roer om te gooien”

Er volgen die avond nog vijf andere gesprekken. En Peer Bink neemt even zoveel rollen aan. Van een agressieve, dominante manager die geen ‘nee, ik het het nu te druk’-opmerkingen van zijn medewerkers accepteert. Tot een vijftiger die is vastgeroest aan zijn bureaustoel en het nut er niet van inziet om nog wat nieuws te leren van een jongere medewerker. Een andere rol voor elke situatie, een andere situatie voor elke cursist. Als deze avondcursus de deelnemers één ding heeft opgeleverd, is het wel vertrouwen te hebben in eigen communicatiekracht. Voor het oog van de groep heeft iedereen persoonlijk kunnen ervaren hoe je een wending aan een gesprek geeft. Hoe je ‘nee’ verkoopt, zonder de werkrelatie te verstoren. Of hoe je stiltemomenten in een gesprek leert gebruiken om meningen kracht bij te zetten. “Ik ben trots op mezelf”, glundert Esther. “Vanavond heb ik bewezen dat ik zelf het roer kan omgooien. Dat ik de regie in een gesprek kan overnemen. En ik ben ervan overtuigd dat ik dit alles ook in de praktijk kan toepassen.”

“Wat waren jullie nog scherp na zo’n drukke werkdag!”

Drie uur na het begin van de cursus worden de stoelen teruggezet en gaan de pennen van tafel. Terwijl de tassen worden gepakt, deelt Peer Bink een laatste compliment uit aan de groep: “Wat waren jullie nog ontzettend scherp vanavond, en dat terwijl iedereen er al een drukke werkdag op had zitten.” Om daaraan toe te voegen: “En zorg ervoor dat deze opmerking het artikel haalt.”