Talent in de Dopcast

Talent in de Dopcast: de haalbaarheid van een starterswoning

Khalid Toufik
14 januari 2021
 | Leestijd:

Starters hebben na het afstuderen vaak twee grote vragen. Ten eerste: hoe vind ik een goede fulltime baan waar ik mijn kennis en kwaliteiten kan inzetten? Maar misschien nog wel een grotere uidaging is die woningmarkt. Hoe vind ik snel een koopwoning, zodat ik uit mijn studentenkamer kan en eventueel met mijn partner kan genieten van meer ruimte, meer vrijheid en meer zelfstandigheid? In de tweede aflevering van de Talent in de Dopcast gaan we hierover in gesprek met Ismail Tuncer, werkzaam als hypotheekcoach en consultant, en Annemiek Lip, als CDD-analist actief in de bestrijding van witwassen, terrorismefinanciering en belastingontduiking. Beiden hebben zowel professioneel als persoonlijk ervaring met de koop van een woning. Ze delen hun tips en ervaringen in de podcast. In deze blog lichten we alvast een tipje van de sluier op!

Een koopwoning is een must, een goede investering en geeft rust

Een koopwoning is er een die in ieder geval meer rendabel is dan een leven lang huren. Je betaalt rente, maar je lost ook af. De stress die bij het aankoopproces komt kijken kan even heftig zijn, maar eenmaal geregeld brengt het volgens zowel Ismail als Annemiek rust. Kopen is in de huidige woningmarkt wel alleen iets voor mensen met een lange adem. Houd rekening met minimaal een jaar zoeken voordat je de handtekeningen kunt zetten onder een koopwoning. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van je wensen en verwachtingen. Aldus Annemiek en Ismail!

Realistische verwachtingen bespoedigen de zoektocht

Want zo is het natuurlijk ook. Een koopwoning in Joure of een koopwoning in Amsterdam: de een is haalbaar, de ander… iets minder. Volgens dit artikel lijkt er een kentering te zitten in de populariteit van de Randstad ten opzichte van de provincie, maar voorlopig is het advies van hypotheekcoach Ismail om in ieder geval Amsterdam te vermijden als starter. Een eengezinswoning voor tussen de twee en drie ton is in Joure vooralsnog prima te doen… Waar je ook voor kiest, geduld en een pro-actieve houding in de zoektocht brengen je een stuk sneller bij je bestemming. Annemiek kwam aan haar koopwoning door zich flexibel op te stellen over de opleverdatum. Daarmee was ze hoger biedende concurrenten te slim af.

Vestig niet al je hoop op aantrekkelijke beleidsmaatregelen, maar wees je wel bewust van de kansen

Goedbedoelde initiatieven, zoals de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters per 1 april 2021, bieden mogelijk wat ruimte voor starters. Wel zijn de effecten op de lange termijn onduidelijk. Is stimuleren van een deel van de woningzoekenden in een al oververhitte woningmarkt echt het antwoord? Of zal de maatregel een toestroom van starters veroorzaken die de prijzen alleen maar verder opdrijft? Het levert ongetwijfeld een voordeel op voor jongeren ten opzichte van investeerders, die de overdrachtsbelasting juist zien stijgen. Of het de kansen van starters op een koopwoning vergroot, dat moet blijken. Meer heb je misschien aan hypotheekverstrekkers zoals BLG Wonen. BLG kijkt bij het bepalen van de hoogte van je hypotheekwoning bijvoorbeeld ook naar wat je nu en in het verleden hebt betaald aan huur. Zodat je toch in aanmerking komt voor een hypotheek die je elders niet krijgt op basis van je inkomen, terwijl je wel dezelfde huurlasten hebt. Houd je ogen open, doe wat onderzoek. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Zorg voor voldoende kennis van financieel aantrekkelijke oplossingen

Kennis van hypotheken en de woningmarkt kan je zoektocht echt bespoedigen. Hypotheekverstrekkers zoals Moneyou bieden door een volledige online hypotheekaanvraag voordeligere opties. Met de kennistoets die je moet afleggen zorg je ervoor dat je een verantwoorde beslissing neemt. Met de toets kun je gelijk ook checken of je genoeg kennis hebt om een hypotheek bij andere hypotheekverstrekkers af te sluiten zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. Besparen op je taxatiekosten? Met een Calcasa-rapprt van €27,95 bespaar je zo 600 euro op taxatiekosten. Check wel even of je hypotheekaanbieder de marktwaardebepaling van Calcasa accepteert. Geldverstrekkers zoals ABN AMRO, Rabobank, ING en a.s.r. doen dat wel. Over hypotheekkennis gesproken, Annemiek maakte zelf handig gebruik van de mogelijkheid om bij Talent&Pro haar Wft Hypothecair te halen. Daarmee ben je goed in staat om te kijken waar je geld kunt besparen in het aankoopproces. Wellicht heb je daarom dan ook geen aankoopmakelaar en hypotheekadviseur nodig.

Vijftienduizend euro eigen geld is geen vereiste, wel verstandig

Het is handig dat je een zakcentje hebt, mocht je een woning op de kop tikken. Inrichten, onderhouden, de tuin aankleden, het zijn allemaal kostenposten die komen kijken bij de aanschaf van een woning, zeker als het je eerste is. Maar de ervaring van Annemiek en Ismail is dat je het met minder ook moet kunnen redden. Met bovenstaande tips en inzichten kun je in ieder geval op een aantal aankoopkosten besparen, waardoor je ook als starter een kans maakt op die eerste koopwoning.

Check de Talent in de Dopcast voor meer over wonen!

Meer weten over hoe het is om als starter een woning te kopen? Beluister dan aflevering 2 van de Talent in de Dopcast met Annemiek Lip en Ismail Tuncer!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01